1. Wprowadzenie do finansów i analizy finansowej
- Istota, cele analizy finansowej
- Etapy prowadzenia analiz finansowych
2. Informacja finansowa – zakres i treść dokumentów finansowych
- System finansowy modelowego przedsiębiorstwa
- Prawne formy prowadzenia działalności gospodarczej – procedury ewidencyjne, zakres informacji finansowej
- Finansowe i pozafinansowe źródła informacji przy ocenie wypłacalności kontrahentów – zasady organizacji, doboru i opracowywania materiałów źródłowych
3. Wstępna analiza sprawozdań finansowych (analiza na przykładach wybranych przedsiębiorstw)
- Bilans przedsiębiorstwa jako najważniejsze sprawozdanie finansowe (zasoby majątkowe przedsiębiorstwo, warunki rozpoznawania składników aktywów, bilans analityczny, czy perspektywa kapitału zaangażowanego i zastosowanego)
- Rachunek zysków i strat (układ, treść, zakres analizy, elementy kształtujące na wynik finansowy – zasady budowania analiz)
- Rachunek przepływów pieniężnych jako źródło informacji w analizie finansowej, (CF księgowy a CF zarządczy, interpretacja kierunków strumieni pieniężnych, symptomy niepokojące, efektywność gotówkowa przedsiębiorstwa a możliwość obsługi zadłużenia)
4. Znaczenie przychodów w działalności firmy – wpływ zmian w przychodach na zyskowność i wypłacalność przedsiębiorstwa, mechanizm dźwigni operacyjnej, finansowej i połączonej
5. Analiza wielkości i dynamiki przychodów ze sprzedaży wyrobów, towarów i usług
Analiza zależności pomiędzy sprawozdaniami finansowymi i relacji między wielkościami ekonomicznymi
6. Wskaźniki finansowe jako mierniki kondycji finansowej – interpretacja danych finansowych na przykładach sprawozdań finansowych
- Praktyczne zalecenia dotyczące stosowania i interpretowanie wskaźników finansowych, najczęściej popełniane błędy i zaniedbania
- Przyczynowa analiza rentowności przedsiębiorstwa (analiza czynników kształtujących wynik finansowy, wskaźniki rentowności sprzedaży, aktywów, kapitałów własnych, zależności pomiędzy wskaźnikami)
- Koszty i ich analiza – klasyfikacje kosztów do celów analitycznych, analiza kosztu jednostkowego
- Próg rentowności i dźwignia operacyjna – wyznaczanie poziomu ryzyka operacyjnego przedsiębiorstwa
7. Ocena sprawności działania (wskaźniki aktywności gospodarczej, wskaźniki rotacji, gospodarowania zasobami)
- Monitorowanie i zarządzanie płynnością (czynniki kształtujące płynność, przyczyny problemów z płynnością, wskaźniki oceny płynności, kapitał obrotowy, analiza cykl pieniądza w czasie)
- Metody zarządzania płynnością
- Analiza zadłużenia i struktury finansowania (ocena zadłużenia, analiza zdolności do obsługi długu, kowenanty bankowe i czynniki ryzyka dla banków i instytucji finansowych, szacowanie wielkości zapotrzebowania na kredyt bankowy w przedsiębiorstwie)
- Ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstwa (analiza na wybranych przykładach)
8. Przewidywanie sytuacji kryzysowych na podstawie sprawozdań finansowych
- Symptomy i ocena pogarszającej się sytuacji finansowej przedsiębiorstwa
w zależności od jego formy organizacyjno-prawnej (osoby fizyczne, spółki osobowe i kapitałowe) - Utrata płynności jako początek spirali upadłości przedsiębiorstwa
- Ocena wiarygodności płatniczej przedsiębiorstwa, pojęcie zdolności płatniczej, przesłanki do rekomendacji negatywnych
- Kryteria oceny dokumentacji finansowej i prognoz finansowych,
9. Narzędzia oceny ryzyka działalności gospodarczej przedsiębiorstwa
- Ryzyko operacyjne i finansowe – narzędzia i metody kwantyfikacji
- Miary probabilistyczne stosowane w ocenie prognoz finansowych
- Kryteria jakościowe
10. Syntetyczne modele oraz systemy eksperckie oceny zdolności płatniczej przedsiębiorstwa (bankowe systemy i klasyfikacje scoringowe, klasy ryzyka)
- Szybkie testowanie sytuacji finansowej firmy – przykłady narzędzi stosowanych przez banki i instytucje finansowe
- Modele dyskryminacyjne jako narzędzia przewidywania niewypłacalności i bankructwa przedsiębiorstwa
PROGRAMY SZKOLEŃ
szkolenia wyjazdowe od 13 lat